Lørdag den 25. juli – Ferietips #1

af Anna Skyggebjerg den 25. juli 2009

I stedet for “Hele 3 ting” på én gang, vil jeg i dag og de kommende to dage skrive hvad der til sammen bliver  “Hele 3 ferietips” til en ferie med Zen-fyldte åndehuller. Og vel at mærke åndehuller for både mødre og for børn.

Ferietips #1: Sæt struktur

Nu er det sommerferietid. Og dermed familietid. Og hvor er det skønt! Men kender du alligevel ikke godt det med, at ferien bliver 110% på børnenes præmisser? At de kommer sent i seng hver aften? At det selvfølgelig er rigtig dejligt at være sammen med dem, men at du stort set ikke har nogen tid til dig selv? Og hvis du så endda har lejet et sommerhus med langt til købmanden, ingen vaskemaskine, konstante besøg af naboens børn – og en slutrengøring på fire timer… Så er man faktisk en anelse træt, når ferien er slut.

Selvfølgeligt skal ferien være familietid. Og vi skal nyde at være meget sammen med børnene. Men det skal også være ferie for mødre. Vi trænger til det!

For mig har løsningen været at sætte struktur på dagene. Uanset om vi holder ferie hjemme eller ude. Min erfaring er, at uden en struktur bliver dagene ene og alene dikteret af det, som børnene vil lige her og nu og deres spørgsmål om, hvad vi så skal bagefter. Det stresser i realiteten både dem og mig. Er der derimod en struktur, der sætter rammen om dagen (og også tilgodeser mit behov for alene-tid), kan vi alle sammen bedre slappe af.

Jeg skriver på en plakat (jeg tegnede, da børnene var mindre), hvordan dagen er struktureret: Måltiderne, siesta (hvor vi laver stille ting hver for sig), tur til stranden/poolen/legepladsen, højtlæsning, fælles eftermiddagste, fælles aftenhygge, sengetid…

Ved at sætte en struktur sikrer jeg ro i ferien og at der bliver taget hensyn til os alle sammen. Det er godt for mig. Men det har vist sig, at det faktisk også er rigtig godt for børnene. Prøv selv!

{ 4 comments… læs dem nedenunder eller skriv en }

Tina 26. juli 2009 kl. 20:07

Tja….Jeg har bare en søn, der helt sikkert ville sige, at hvis der er struktur, så er det jo ikke ferie – for struktur er hverdagen jo netop så fuld af… Men…andres successer må da prøves så det kan være en af de nærmeste dage (har en uges ferie tilbage…)…hmmm

Rikke R 14. januar 2011 kl. 20:11

Ønsker gerne at se et eksempel:-)

Anna Skyggebjerg 14. januar 2011 kl. 23:47

Kære Rikke,
Det nærmeste, jeg kan komme et billede af vores ferieplan, er det her:

http://blog.annaskyggebjerg.dk/l%C3%B8rdag-den-19-december/

Kærlig hilsen,
Anna

Rikke R 14. januar 2011 kl. 23:54

Tak Anna.
Det var lige den jeg ledte efter:-)
Synes det er lidt svært, når man ikke har en fast vagtplan, men vil forsøge, tror det bliver noget med at lave en til hver uge…
Worshop:-)
Tak for dejlig inspiration:-)
Rikke R

Skriv en kommentar