Mandag den 11. juni

af Anna Skyggebjerg den 11. juni 2012

Det er ikke så tit, jeg ligefrem får opfordringer til at besvare spørgsmål på bloggen, men nu er det faktisk sket… Og så svarer jeg jo beredvilligt!

Spørgsmålet lød: “Hvordan får jeg tid til at læse, når jeg har to børn på 2½ måned og 3 år?”

Jeg må blankt indrømme, at det svar, der først falder mig ind, er, “Det får du ikke. Drop det! Sørg for at få noget søvn i stedet for  -  og hav så tillid til, at din hverdag bliver lettere for hver dag, der går. En dag er der plads til digte, så til noveller og en dag sidder du med en roman, mens børnene sidder ved siden af og læser om Kaj og Alfons. Jeg lover det!”

Zen er vigtigt. Tid til sig selv er vigtigt. Det ved I, at jeg mener. Men der gives tidspunkter i livet, hvor det kærligste, man kan gøre for sig selv (og sine børn) er, ikke at have så store ambitioner om at få alt det, man gerne vil have. Der gives tidspunkter i livet, hvor den største kilde til Zen er at acceptere livet, som det nu engang er. Og som sagt: Have tillid til, at det forandrer sig og at alt kommer til at gå. Og så i øvrigt huske at nyde sine børn.

Men for nu også at være lidt konstruktiv… Hvis det er vigtigt at finde tid til at læse, selvom hverdagen er meget travl, så er her 3 gode råd:

1: Læs korte tekster: digte, interviews, klummesamlinger, blogs. Afsæt en fast tid til det, for eksempel 15 minutter efter den store er puttet og andre hænder holder den lille. Eller hvad der nu passer ind i hverdagen.

2: Hav en pause-bog med i tasken, som du kan læse i, når som helst der er mulighed. For eksempel når du er ude og trille med den lille, og der er en pause på en bænk. Eller når du står i kø. Min egen pausebog er en bog af Pema Chödron med ultra-korte tekster. Alt, hvad jeg har læst af den, er læst i køen på posthuset og i Super Bæstet. 

3: Drop at se tv. Læs i stedet for. Jeg ser tv gennemsnitligt en time ugentligt – og det giver mig plads til ting, der er vigtigere. Jeg savner det ikke et sekund; det kommer du heller ikke til. 

“I find television very educating. Every time somebody turns on the set, I go into the other room and read a book.” (Groucho Marx)


{ 5 comments… læs dem nedenunder eller skriv en }

Lisbeth 11. juni 2012 kl. 22:09

Fantastisk ;) tak for svaret. Sidder netop og læser en god bog – begge børn er puttet og tv’et er slukket ;)

Halkjær 11. juni 2012 kl. 22:35

Jeg læser når den lille skal puttes (det er utroligt, at man både kan synge godnatsang, give sut og alt muligt andet, mens man læser). Det er selvfølgelig ikke de helt tunge romaner, men nogen man kan følge med i med kun 80-90 % opmærksomhed.
Og nogle gange kan det godt tage VIRKELIG lang tid at putte, hvis man liiige er kommet til et spændende sted.

christina wedel 11. juni 2012 kl. 23:33

Kære Anna.
Tak for sidst. Det var så skønt at se dig. Du er et af de der få mennesker som man bare gerne vil på ferie med og ved det ikke bliver irreterende efter 3 dage. Jeg har tænkt på dig flere gange siden i fredags. Sikke en smittende og skøn udstråling du har….
Ja så er det sagt :-)

Tak for skønt indlæg om at læse. Jeg har ikke læst en hel bog siden” Tre Engle og Fem løver” af Bjarne Reuter, måske lige med undtagelse af en bog om amning og sidst om teenagere. Men en rigtig bog, uden billeder med mange sider og en rød tråd og spænding eller en sørgelig slutning eller hylende morsom, niks det har jeg ikke. Og det er slut nu!
Jeg har længe ment det var fordi jeg havde SÅÅ travlt.Forøvrigt underholder jeg også gerne med at jeg falder i søvn efter 2 sider eller får ondt i ryggen hvis jeg ligger på maven, og bla. bla.
I mit nye liv, i min nye lejlighed på Østerbro med en citrongul dør ud til mit køkken skal jeg sidde og hygge mig med min bog. Og jeg falder IKKE i søvn, og jeg kan mærke jeg bliver en bogorm. For det var jeg som ung, helt vildt meget endda. Jeg bestilte i et væk, var på fornavn med alle bibliotekarer og slugte dem råt i sengen om aftenen. Det sluttede da kærester, fester, rejser og eventyr i al almindelighed meldte sig. men jeg elsker jo ro omkring mig. Det tror folk ikke , men det gør jeg. Og nu hvor stormen er ved at lægge sig, og livet alligvel stadig er fuld af fest og eventyr, har jeg lyst til at høre andres eventyr og erfaringer mens jeg sidder i mit lidt roligere liv med mine 2 store unger og har besluttet mig for at jeg har tid.

Kram Fru Wedel

Eva 12. juni 2012 kl. 05:33

Der er jo også lydbøger, som man kan høre, mens man tømmer opvaskemaskine, smører madpakker, lægger vasketøj sammen, rydder gulvet for legetøj….., og man kan blive afhængig:)

Anna Skyggebjerg 12. juni 2012 kl. 19:34

@Eva, tak for tippet om lydbøger. Det er en rigtig god idé!
@ Christina, Selv tak for sidst – og for dine ord, ikke mindst! Jeg bliver helt forventningsfuld på dine vegne over at forestille mig dig sidde i det nye køkken med din genfundne gamle kærlighed. Ja, det er lige sådan, det er at læse bøger: Man kommer med på andres eventyr! Forfatteren André Gide har sagt det sådan her:
“To read a writer is for me not merely to get an idea of what he says, but to go off with him and travel in his company.”
God rejse!

Skriv en kommentar