Søndag den 16. august

af Anna Skyggebjerg den 16. august 2009

Omsorg:

1

Omsorg fra veninder

I dag har jeg siddet på en bænk: Trukket vejret, kigget og lyttet. Jeg har kigget på alle de kvinder (for der var langt flest kvinder), som i par kom gående forbi med vandrestave, med barnevogne, med hinanden. Og jeg har lyttet til de brudstykker af deres samtale, som fløj i min retning i de få sekunder, det tog dem at passere mig:

“Min mor havde også mere mælk, end jeg kunne drikke.”

“Han er blevet udsat for en del attentater.”

“Det er spændende, om Kirsten kommer til gymnastik.”

Det gjorde mig totalt glad. Vi har alle sammen brug for vidner til vores liv. For den omsorg, der ligger i at kunne dele vores liv med andre og vide, at de lytter og vil os det godt. Og det er kvinder gode til at give hinanden. Hurra for gode damers selskab!

2

Omsorg fra sig selv

På vej hjem fra bænken købte jeg blomster til hver en krog i lejligheden. For mig er det egenomsorg. Og zen!

blomster i karnappen

3

Omsorg fra sin mand

Jeg er gift med en Mumitrold. Mumitrolden siger sådan her: ” “Selvfølgelig skal du have din frihed. Det er klart, at du skal tage afsted. Men om jeg forstår, at du er nødt til at være alene somme tider!” Og samtidig var Mumitroldens øjne sorte af skuffelse og hjælpeløs længsel.”

(Tove Jansson Forårsvisen, fra samlingen Det usynlige Barn)

Det er ikke så let at insistere på at ville være alene og tage afsted fra sådan en flink mand. Heller ikke selvom det kun er ind i karnappen i 20 minutter. Men jeg gør det, fordi det er vigtigt. Og jeg elsker ham for, at han siger, som han siger og undertrykker sin længsel.

{ 2 comments… læs dem nedenunder eller skriv en }

Det Lille Spørgsmål 16. august 2009 kl. 21:15

Alene-tid er også helt essentielt for mig. Har lige været så heldig at få en hel weekend alene (kæresten sagde ja til at tage sønnen), fordi jeg trængte til at blive gode venner med mig selv igen. At være alene en weekend er den bedste – og til tider også mest udfordrende – måde for mig, at finde ind til kernen og se klart igen. Og det kan jeg nu, så hurra for alene-tid, det er i den grad egenomsorg,

Tina 17. august 2009 kl. 09:53

Ja – kvinder der giver hinanden omsorg er guld værd.
Jeg/vi har lige haft besøg af en veninde i nogle dage. Hun havde brug for omsorg, og da kan jeg bare sige: lån jeres zenbokse ud! Min er rund som en hatteæske og beklædt med fint papir. Den har låg og ovenpå det satte jeg en lille skål med vand og nogle hvide rosenknobber i. Jeg sagde til hende, at hun bare kunne gå ombord i min zenboks, hvor jeg har et lager af hyggelige bøger til når vinteren kommer. Jeg tændte et stearinlys og hun elskede det hele!

Dog er min veninde en meget snaksagelig person, der hverken levnede så meget plads til m ig og heller ikke er så lidt glad for sig selv og det hun udretter (er der nogen, der kender den type – og hvordan man får dem til at lytte og være mere hensynsfuld??). Det kan være hårdt i 4 dage, så nu har jeg brug for egen omsorg og zen :)

Skriv en kommentar