Søndag den 8. august

af Anna Skyggebjerg den 8. august 2010

1

I aften er sidste skoleferie-aften; i morgen begynder et nyt skoleår. Vi har markeret aftenen med et uhyre enkelt overgangsritual: En langstrakt middag bestående af lutter livretter. Der var ikke meget kost-pyramide over det, men der var ro, nærvær og fordybelse: Zen on a plate!

2

Familiemedaljen skiftede ejer i løbet af middagen. Jeg holdt en højtidelig indstillingstale, hvorefter medaljen blev overrakt til Søren sammen med klapsalver. Når man har gjort noget særligt for familien – når man har tænkt “os” i stedet for bare “mig” – så skal man belønnes. Og at få en medalje og en tilhørende engel, det virker stærkt motiverende. Særligt på børn. Prøv selv!

(Om det har noget med Zen at gøre? Ja, i høj grad! For der bliver meget bedre plads til Zen i en familie med holdånd, hvor alle hjælper hinanden med at få hverdagen til at fungere.)

3

Sidst på aftenen satte jeg mig i de åbne altandøre og læste haiku-digte. Jeg kan nemt være for træt til at læse en roman (faktisk er jeg næsten altid for træt til at læse en roman!), men jeg kan altid finde plads til at læse et par digte på tre linier. På den måde har jeg fået min kærlighed til læsning tilbage i mit liv på trods af travlhed og træthed. Og hver gang jeg læser, belønnes jeg med Zen: Jeg mærker, at der er et stille center indeni.

Uanset hvad der måtte være vejen til Zen i dit liv (læsning eller andet), så accepter ikke, at du har misten den, blot fordi hverdagen er, som den nu engang er. Find måder at få den tilbage i livet på. Også selvom det kun er nogle få minutter dagligt. Det er vigtig egen-omsorg at insistere på Zen for mødre!

{ 4 comments… læs dem nedenunder eller skriv en }

Mette Haulund 9. august 2010 kl. 07:30

Med 4 børn er vores “hold” så stort, at hvis vi ikke hjælper hinanden, så dør min mand og jeg af stress over opvaskemaskine der skal tømmes konstant, tøjvask you name it! Selvom de er gode til at hjælpe til, så vil jeg prøve at kopiere medaljekonceptet og se, om motivationen ikke kan blive en kenne større med en medalje i udsigt.

Håber du er helt frisk igen :-)

Betthina 9. august 2010 kl. 11:16

Af hjertet tak for endnu et nyt indspark; lang middag med alles livretter. Den skal afprøves asap. Glæder mig til at glæde os alle m livretter :)

Tina 9. august 2010 kl. 21:04

Du lader til at være på toppen igen – dejligt :-)

Det lyder som en dejlig sidste feriedag! Jeg kunne godt tænke mig at læse nogle haiku-digte – vil du dele, hvilke titler, du finder haiku-digte i?

Anna Skyggebjerg 9. august 2010 kl. 22:16

@Tina: Jeg læser mange haiku-digte på nettet. Søg for eksempel efter “Basho”, som er navnet på den mest kendte haiku-digter. Og så elsker jeg disse to samlinger med forskellige digtere:
Patricia Donegan: “Haiku Mind”
Manu Bazzano: “Zen Poems”
(jeg har købt dem på Amazon.com)
God fornøjelse!
Kærligst,
Anna

Skriv en kommentar