Torsdag den 5. juli

af Anna Skyggebjerg den 5. juli 2012

I dag har været sidste arbejdsdag og klub-dag. Nu er det ferietid. 

Og dermed familietid. Og hvor er det skønt! Men kender du alligevel ikke godt det med, at ferien bliver 110% på børnenes præmisser? At de kommer sent i seng hver aften? At det selvfølgelig er rigtig dejligt at være sammen med dem, men at du stort set ikke har nogen tid til dig selv? Og hvis du så endda har lejet et sommerhus med langt til købmanden, ingen vaskemaskine, konstante besøg af naboens børn – og en slutrengøring på fire timer… Så er man faktisk en anelse træt, når ferien er slut.

 Selvfølgeligt skal ferien være familietid. Og vi skal nyde at være meget sammen med børnene. Men det skal også være ferie for mødre. Vi trænger til det!

 For mig har løsningen været at sætte struktur på dagene. Uanset om vi holder ferie hjemme eller ude. Min erfaring er, at uden en struktur bliver dagene ene og alene dikteret af det, som børnene vil lige her og nu og deres spørgsmål om, hvad vi så skal bagefter. Det stresser i realiteten både dem og mig. Er der derimod en struktur, der sætter rammen om dagen (og også tilgodeser mit behov for alene-tid), kan vi alle sammen bedre slappe af. Jeg ved godt, du måske siger, at du orker ikke struktur, når nu du endelig har ferie, for struktur strammer. Så skal du selvfølgelig lade være. Men hvis du har erfaret, at du er møj-træt efter en ferie, så er det måske alligevel umagen værd at prøve? Personligt synes jeg ikke, struktur strammer; jeg synes, struktur giver frihed.

Konkret:  Jeg skriver på en plakat (jeg tegnede, da børnene var mindre), hvordan dagen er struktureret: Måltiderne, siesta (hvor vi laver stille ting hver for sig), tur til stranden/poolen/legepladsen, højtlæsning, fælles eftermiddagste, fælles aftenhygge, sengetid…

 Ved at sætte en struktur sikrer jeg ro i ferien og at der bliver taget hensyn til os alle sammen. Det er godt for mig. Men det har vist sig, at det faktisk også er rigtig godt for børnene.  

Et billede af en vis Pelspølse i sin foretrukne ferie-position:

{ 2 comments… læs dem nedenunder eller skriv en }

Cecilie Sebastian 6. juli 2012 kl. 15:49

Tak Anna og ja tak til struktur i ferien.
Sidder lige og græder ned i en kop grøn the. Hov den er jo stadig varm så helt galt er det ikke! Har siden imorges prøvet at gøre børn glade så sådan lige nu og her. Hvilket resulterede i en over træt baby, sur mor og en små usikker 8 årig og at blive smidt ud af landbo højskolens have.

Kh cecilie Sebastian

Hulemor 7. juli 2012 kl. 20:34

Åhh tak fordi du lige mindede mig om det. Kan godt huske, du har skrevet om det før…og jeg har netop brugt den første feriedag på at overveje, hvordan vi rammer mikset af samvær og ro. Også til mig. I morgen bliver der lavet skema ved morgenmaden, og der bliver plads til at alle kan plotte deres ønsker ind – så ved vi, at vi når det hele. God ferie :-)

Skriv en kommentar