Torsdag den 7. juli

af Anna Skyggebjerg den 7. juli 2011

I stedet for “Hele 3 ting” på én gang, vil jeg i dag og de kommende to dage skrive hvad der til sammen bliver  “Hele 3 ferietips” til en ferie med Zen-fyldte åndehuller. Og vel at mærke åndehuller for både mødre og for børn.

Ferietips #1: Sæt struktur

 Nu er det sommerferietid. Og dermed familietid. Og hvor er det skønt! Men kender du alligevel ikke godt det med, at ferien bliver 110% på børnenes præmisser? At de kommer sent i seng hver aften? At det selvfølgelig er rigtig dejligt at være sammen med dem, men at du stort set ikke har nogen tid til dig selv? Og hvis du så endda har lejet et sommerhus med langt til købmanden, ingen vaskemaskine, konstante besøg af naboens børn – og en slutrengøring på fire timer… Så er man faktisk en anelse træt, når ferien er slut.

 Selvfølgeligt skal ferien være familietid. Og vi skal nyde at være meget sammen med børnene. Men det skal også være ferie for mødre. Vi trænger til det!

 For mig har løsningen været at sætte struktur på dagene. Uanset om vi holder ferie hjemme eller ude. Min erfaring er, at uden en struktur bliver dagene ene og alene dikteret af det, som børnene vil lige her og nu og deres spørgsmål om, hvad vi så skal bagefter. Det stresser i realiteten både dem og mig. Er der derimod en struktur, der sætter rammen om dagen (og også tilgodeser mit behov for alene-tid), kan vi alle sammen bedre slappe af.

 Jeg skriver på en plakat (jeg tegnede, da børnene var mindre), hvordan dagen er struktureret: Måltiderne, siesta (hvor vi laver stille ting hver for sig), tur til stranden/poolen/legepladsen, højtlæsning, fælles eftermiddagste, fælles aftenhygge, sengetid…

 Ved at sætte en struktur sikrer jeg ro i ferien og at der bliver taget hensyn til os alle sammen. Det er godt for mig. Men det har vist sig, at det faktisk også er rigtig godt for børnene. Prøv selv!

Et billede af en vis Pelspølse i sin foretrukne ferie-position:

{ 4 trackbacks }

Lines linier» Blogarkiv » Chaos rules
9. juli 2011 kl. 20:04
Lines linier» Blogarkiv » Ferie-time out
18. juli 2011 kl. 16:36
Lines linier» Blogarkiv » Dagens program
23. juli 2011 kl. 10:00
Mandag den 1. august | H e l e  3  t i n g
1. august 2011 kl. 20:58

{ 5 comments… læs dem nedenunder eller skriv en }

Liselotte Vejborg 8. juli 2011 kl. 10:56

Jeg vil også være pelspølse i mit næste liv!

Supergode råd, Anna. Som altid …

Maria C 8. juli 2011 kl. 20:15

sikket en god ide, med plakaten…
Det giver overblik for alle og vi husker at alles behov bliver tilgodeset :) )
Det er et tip jeg vil tage med mig…

Line 9. juli 2011 kl. 20:20

Du har ret, ret, ret, ret! Og UH, hvor har du ret!
Men jeg kunne alligevel ikke dy mig for at skrive et lille “protestindlæg” , en slags kaoshyldest på min blog…. (Du er naturligvis velkommen til at læse hele indlægget hvis du har lyst — og det er ment i al kærlighed og respekt :-)
http://www.rhoei.dk/line/wordpress/)

For mig er ferie nemlig også, at der netop ikke er struktur. At alle ‘skal’ tingene er afløst af ‘hvis vi gider’ ting, og vi ‘lader det hele flyde lidt mere’ fornemmelsen. At slippe kaos en smule ind i livet. Eller… sådan er det lidt hos os.

Og det er FEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEDT at kunne det og at tillade det og mærke, at det er noget helt andet end hverdagen, der netop er fuld af struktur for overhovedet at fungere lidt. Og ja, isene sidder bare løsere, sengetiden skrider for hver dag, det er tilladt for alle at lave noget hyggeligt eller helt crazy sammen i stedet for at stæse rundt og rydde op efter aftensmaden, for om lidt skal madpakkerne smøres og I skal være i seng inden kl. 20.30, for vi skal tidligt op i morgen…

Men jow, jeg er helt med på, at den manglende struktur svier TOTALT til egen numse. For man skal dælme tage sig sammen for at prioritere sig selv i feriemanegen! (Note to self: husk at gøre det, så!).

Så lidt struktur må vi vist prøve at få genindført. Snart. Du har ret! Men lige nu nyder jeg, at slippe strukturen liiiidt endnu…

Anna Skyggebjerg 9. juli 2011 kl. 21:27

Kære Line,
Jeg hører dig! Det er fedt med nul struktur, når hverdagen er struktureret. Jeg nyder det også. I hvert fald i begyndelsen af ferien…

Helt overordnet: Man skal selvfølgelig ikke indføre struktur i ferien, med mindre det gør ferien bedre. Hvis det fungerer godt uden, så skulle da Pokker ændre noget som helst. Men hvis det ikke rigtigt gør, så er det i hvert fald en overvejelse værd, om det giver ldit mere ro på at sætte en vis struktur. For os har det været godt.
Kh,
Anna

Line 9. juli 2011 kl. 23:04

Kære Anna
Og jeg VED også, at du har ret! Kunne bare ikke lade være at protestere bare lidt, når det nu føles så rart lige nu og her med kaos.
Men jeg kommer sikkert – lige om lidt – til at ende ud i en eller anden form for struktur, for ellers ender min familie på 2 voksne og 4 børn nok med at få en alt for kaotisk ferie ;-)

Fortsat god zenferie til dig :-)
K.H.
Line

Skriv en kommentar