Fredag den 2. marts

af Anna Skyggebjerg den 3. marts 2012

Der gives dage – adskillige dage, faktisk – hvor moderskabet føles som om, det alene handler om mikro-management: Hold rigtigt på gaflen, Har du husket at vaske hænder?, Vil du sætte rygsækken på plads/tallerkenen på plads/madkassen på plads? På sådanne dage føles det ikke som om, man udfører verdens vigtigste arbejde, at der er en større mening med galskaben.

Og så er det vel nok rart at falde over et citat fra selveste dr. Spock, som minder om, at det, vi lærer vores børn, er det, de lærer deres børn. Lad os bare være store på den og sige, at når vi gør os umage med at opdrage vores børn, handler det ikke kun om at lære dem at sætte madkassen på plads, men om at skabe en bedre fremtid for de næste generationer. 

All the time a person is a child he is both a child and learning to be a parent. After he becomes a parent he becomes predominantly a parent reliving childhood.


– Benjamin Spock, 1903-98, amerikansk børnelæge og professor i pædiatri. Forfatter til biblen The Common Sense Book on Baby and Childcare (1946)

{ 2 comments… læs dem nedenunder eller skriv en }

Hulemor 3. marts 2012 kl. 21:51

Min datter har lige taget en stor og vigtig beslutning i sit eget liv. Selv. Og jeg har virkelig bidt mig i tungen for ikke at smitte hende med min egen uro omkring beslutningen. Fordi hun er min unge. Men det gik op for mig, at det er mig SELV, der har lært hende at følge sit hjerte og stå inde for sine værdier. Og alene tanken om, at hun vil give netop dét videre til sine egne børn, er storslået.

Og jeg er dybest set stolt over, at hun skifter skole, fordi hun har set sin bedste veninde blive mobbet, uden at de voksne (på skolen), der skulle værne om børnenes sårbare barndom, ikke tog affære. “De gør jo ikke selv det, de siger. Man kan ikke stole på dem”. Jeg synes hun har ret. Hun har noget godt med sig. (Og derfor ved jeg også, at jeg er en god nok mor)

Anna Skyggebjerg 3. marts 2012 kl. 23:25

Hulemor, sikken en vidunderlig fortælling. En stor, stor ting at give videre til sine børn: at have et indre kompas, der viser, hvad er er rigtigt og forkert. Og at have modet til at have tillid til, hvad det viser.
Jeg håber, at den pige, som er blevet mobbet, og hendes forældre også ved med sikkerhed, hvad deres næste skridt er.

Skriv en kommentar