Fredag den 20. juni

af Anna Skyggebjerg den 28. juni 2013

I dag og de kommende to dage vil jeg skrive, hvad der til sammen bliver  “Hele 3 ferietips” til en ferie med Zen-fyldte åndehuller. Og vel at mærke åndehuller for både forældre og for børn. (Har du læst med på bloggen længe, vil du have set dem før…)

Ferietips #1: Sæt struktur

 Nu er det sommerferietid. Og dermed familietid. Og hvor er det skønt! Men kender du alligevel ikke godt det med, at ferien bliver 110% på børnenes præmisser? At de kommer sent i seng hver aften? At det selvfølgelig er rigtig dejligt at være sammen med dem, men at du stort set ikke har nogen tid til dig selv? Og hvis du så endda har lejet et sommerhus med langt til købmanden, ingen vaskemaskine, konstante besøg af naboens børn – og en slutrengøring på fire timer… Så er man faktisk en anelse træt, når ferien er slut.

 Selvfølgeligt skal ferien være familietid. Og vi skal nyde at være meget sammen med børnene. Men det skal også være ferie for mødre. Vi trænger til det!

 For mig har løsningen været at sætte struktur på dagene. Uanset om vi holder ferie hjemme eller ude. Min erfaring er, at uden en struktur bliver dagene ene og alene dikteret af det, som børnene vil lige her og nu og deres spørgsmål om, hvad vi så skal bagefter. Det stresser i realiteten både dem og mig. Er der derimod en struktur, der sætter rammen om dagen (og også tilgodeser mit behov for alene-tid), kan vi alle sammen bedre slappe af.

 Jeg skriver på en plakat (jeg tegnede, da børnene var mindre), hvordan dagen er struktureret: Måltiderne, siesta (hvor vi laver stille ting hver for sig), tur til stranden/poolen/legepladsen, højtlæsning, fælles eftermiddagste, fælles aftenhygge, sengetid…

 Ved at sætte en struktur sikrer jeg ro i ferien og at der bliver taget hensyn til os alle sammen. Det er godt for mig. Men det har vist sig, at det faktisk også er rigtig godt for børnene. Prøv selv! Og tænker du: “Jeg har sgu struktur nok til daglig. Det fede ved ferie er, at der INGEN struktur er.” Jamen, så er mit svar, at man selvfølgelig kun skal indføre struktur, hvis det gør ferien bedre. Fungere den fint uden, så skulle da Pokker…

Et billede af en vis Pelspølse i sin foretrukne ferie-position:

{ 1 … læs den nedenunder eller skriv en }

Helle 28. juni 2013 kl. 16:24

Hej Anne
Syntes det lyder som en rigtig god ide med at lave en planche.
Men tænkte om du kunne vise et eksempel på hvordan den kunne se ud.
Hilsen Helle

Skriv en kommentar