Fredag den 28. august

af Anna Skyggebjerg den 28. august 2009

1

En veninde fortalte mig idag, at hun er lykkeligt gravid: tre måneder henne i sin første graviditet. Det fik mig til at tænke på dette citat af forfatteren Elizabeth Stone:

“Making the decision to have a child – it’s momentous. It is to decide forever to have your heart go walking around outside your body.”

Er det ikke lige præcis sådan, det er?

2

Mit hjerte bankede synligt, tror jeg, da jeg i dag cyklede til posthuset og nede på hjørnet mødte Elise og tre af veninderne. De stod med deres cykler, lige kommet tilbage til kvarteret fra en hel dag på ungdomsskolen, hvor de havde prøvet de fag, de kan melde sig til, og konkurreret mod byens andre 8. klasser. Elises klasse havde vundet bronze  – og det var det, pigerne stod og snakkede om, da jeg mødte dem. Så glade og stolte og trætte – og fulde af lyst til at lære alt muligt spændende. Elise havde prøvet pigeboksning og syntes, det var super sjovt.

Da jeg var på Elises alder og kunne komme i ungdomsskole, kunne jeg melde mig til fag som “Hestens røgt og pleje”, “Læder”, “Motorlære”, “Maskinskrivning”  og – hold fast! – “Martha kursus”, som var et kursus i førstehjælp, barnepleje og andre nødvendigheder i den tids kvindeliv. Martha-pigerne havde deres egen sang med følgende (fromme!) tekst:

“Martha-pigerne er vi.

Fulde af lyst og energi.”

Jeg cyklede på posthuset med en dyb lykkefølelse over alle de muligheder, der er i  Elises og hendes veninders liv. We’ve come a long way!

3

Efter pizza-aften (for det er jo fredag!) kørte vi hjem gennem den mørke by og Jacob udbrød, “Jeg elsker, når det er mørkt, og gadelygterne er tændt, og der er lys i butikkerne. Det er SÅ flot.” Og jeg elsker, at han kan glæde sig over det smukke i det enkle og nære – for det er vejen til Zen.

Skriv en kommentar