Fredags-brevkassen

af Anna Skyggebjerg den 13. august 2010

Hvordan dropper man sine overspringshandlinger?

Kender du også til overspringshandlinger? Jeg oplever tit, at når der er tid og ro til Zen, ender jeg (trods gode intentioner) alligevel med at læse nyheder på nettet, rydde op, besvare sms’er eller sætte en vask over. I virkeligheden vil jeg jo tusind gange hellere drikke te på terrassen og nyde roen (og ved, de vil give mig langt mere energi), end jeg vil holde mig opdateret på pol.dk og være huslig.

Hvordan bryder man mønsteret?

Bedste hilsener,

Jane

Kære Jane,

Hvor er det et godt spørgsmål! Der er garanteret ikke en eneste af os, der IKKE spilder tiden med overspringshandlinger, selvom vi hellere vil noget andet. Selv har jeg noget med at spilde tiden med billedserier på bt.dk. For eksempel med aflange skuespillere, der går til premierer i smukke kjoler…

Men jeg kloger mig alligevel, så: Her er “Hele 3 råd”, du måske kan bruge:

1

Jeg synes, det er en stor hjælp at beslutte sig for, hvornår computeren er tændt, og hvornår den er slukket. Hvis den altid er tændt, er det alt for nemt at komme til at bruge sin tid på ligegyldigheder, frem for at sætte sig på terrassen. Prøv det en uges tid og mærk, om ikke det gør en forskel.

2

Nogle af de ting, du nævner, er egentlig ikke overspringshandlinger, men huslige gøremål, der jo bare skal ordnes:  opvask, vasketøj…

Jeg synes, det er en god idé at lave en struktur, hvor der så vidt muligt er afsat et bestemt tidpunkt hver dag til den slags opgaver. Hvis ikke jeg gør det, kommer de nemt til at små-dryppe hen over hele dagen og give mig  en fornemmelse af, at de har fyldt det hele.

3

Hvis man vil have succes med at indføre gode vaner, er det vigtigt, at det er noget, man virkelig gerne vil. Ellers lykkes det ikke.  Det ved alle vi, der har forsøgt at gøre motion til en god vane… Så sæt dig for at finde mindst fem Zen-skabende ritualer, der ikke tager lang tid, men gør dig glad. Og prøv så at få dem ind i hverdagen. Mens computeren er slukket.

God fornøjelse!

Kærligst,

Anna

{ 6 comments… læs dem nedenunder eller skriv en }

Liselotte 14. august 2010 kl. 08:13

I love it, Anna! Og alle tre råd er også lige i skabet til en nybagt mor som mig. Jeg tror jeg vil sætte en lille lamineret planche op i hvert rum i lejligheden, hvor der blot står “Anna”. Til kærlig påmindelse om zen og mig selv – og om at gøre tingene på den smarte måde.

Tak! <3

Katrine 14. august 2010 kl. 12:33

Specielt råd nummer 1 kan jeg bruge til noget! Jeg vil sætte tid af til min computer. Beslutte at den skal slukkes senest 21.30 alle hverdage, for jeg har svært ved at geare ned om aftenen, inden jeg skal sove. Der er så mange ting, jeg gerne lige vil tjekke og ordne, og på den måde får jeg rigtig svært ved at falde i søvn. Så tusind tak Anna!

maria 14. august 2010 kl. 14:57

Ved hjemkomst efter 2 ugers ferie besluttede jeg mig for, at jeg vil tage en periode helt uden tv. Dét har givet mig oceaner af tid -skønt- og jeg savner IKKE tv’et.
Maria

Jane 14. august 2010 kl. 21:05

Tak for dit svar – det var lige i skabet.

Vi har bevidst valgt ikke at have TV, så det er primært computeren, der stjæler min tid…

Jeg har bestemt, at den må være tændt 60 minutter om dagen. Fra og med i morgen. Det burde være nok til både mails, netbank, nyheder og lidt shopping…

Og så går jeg fluks igang med en liste over fem zen-skabende ritualer, der skal fyldes ind i min hverdag.

Kan dog fornemme, at meget af det også handler om at trække vejret i bund og nyde nuet – mere end det måske handler om at finde på nye ritualer.

Tror fx det skal tælle som et zenskabende ritual at putte vores søn. Han kræver ikke så meget… man skal bare sidde stille på sengekanten i de ca 20 minutter, det tager for ham at falde i søvn. Tit har jeg siddet og tænkt “fald nu for h…. i søvn, så jeg kan komme ind i stuen og ringe/maile/whatever…”. I dag prøvede jeg en ny strategi: At trække vejret HELT i bund og meditere lidt over det skønne syn af en blid 2-årig, der langsomt lukker øjnene.

Så mangler jeg bare fire andre ritualer….

Tak for stof til eftertanke!

Anna Skyggebjerg 14. august 2010 kl. 22:25

@alle: Det er altså mig, der takker!
Kærligst,
Anna

FruGosch 17. august 2010 kl. 10:22

Hej Anna

Enig i, at det er et super godt spørgsmål!
Og et super godt svar!! :-)

Jeg sidder for øjeblikket her og er stresramt og sygemeldt fra mit arbejde, og stadigvæk kan det være svært at prioritere sig selv, hvilket jo er nødvendigt, uanset om man er “fit for fight” eller…bukket under.

Tak fordi du mindede mig om det med at strukturere/prioritere sin tid! Jeg vil lige om lidt slukke computeren, sætte 10 minutter af til vasketøj og så kaste mig over lidt egenterapi. Penslerne må frem….!

Knus….og tak R

Skriv en kommentar