Fredagsbrevkassen -10. september

af Anna Skyggebjerg den 10. september 2010

Struktur giver frihed i en travl hverdag

Kære Anna

Først vil jeg gerne sige tak for at du deler tanker, tips og inspiration på din blog. Den er meget inspirerende og giver nogle enkle og brugbare ideer til at finde åndehuller i en travl hverdag.

Jeg vil rigtig gerne høre mere om det tidsskema jeg har set du blandt andet laver til dig selv og Annamette Fuhrmann. Hvordan fungerer det og hvor tit laver du et til dig selv?  Men endnu mere vigtigt: Er der en indkøringsperiode?

Endnu gang tak for en skøn skøn blog.

De kærligste hilsner
Maria

Kære Maria,

Tak for de søde ord om bloggen. Dem blev jeg meget glad for!

Først og fremmest. Det, Maria har set, er en plan, som blev vist frem ved et arrangement med Annamette Fuhrmann og mig. Annamette havde bedt mig lave en plan til hendes familie, så der kom styr på nogle af de ting, som hele tiden var ved at vælte læsset i en hverdag med små børn: Rengøring, madlavning, indkøb – og mangel på tid til sig selv. På billedet herunder kan man nogenlunde se, hvordan sådan en plan ender med at se ud: Et stort stykke papir, med ugedagene langs øverste vandrette kant og klokkeslæt ned langs venstre lodrette kant. ALT, hvad der foregår i familien, skrives ind i skemaet.


Når man går i gang med at lave sådan en plan, er det en chance til at tænke sin hverdag igennem. Hvem afleverer børn på hvilke dage, hvem henter? Hvornår skal der købes ind, laves mad, gøres rent, så det bliver gjort, men ikke kommer til at fylde det hele? Hvis jeg skal have tid til mig selv (og det skal jeg), hvornår kan det så blive? Og hvis vi skal have voksentid sammen (og det skal vi), hvornår kan det så blive? Hvor er der mulighed for at skabe nogle ritualer for hele familien?

En plan er god til at synliggøre, hvor meget, der egentlig skal gå op i sådan en familie og hvor svært det er at komme til at stå stille på samme tid. Samt hvor nødvendigt det er at prioritere at skabe åndehuller, for de kommer ikke af sig selv i en travl hverdag. Hvilket jo betyder, at man ofte må foretage nogle ændringer, give afkald på noget for at få noget andet.

At arbejde med planen kræver, at begge voksne i en familie er enige om at ville gøre det. At begge er indstillede på at tale om det, der ikke fungerer og hvilke ønsker de hver i sær har for hverdagene. Når så planen er skabt, er det vigtigt, at man betragter den som et ”living paper”, der skal arbejdes lidt med hen ad vejen, så det kommer til at fungere. Jeg vil sige, at man skal give sådan en plan 3 uger for at få den ind under huden og finjusteret. Derefter kan man vurdere, om man vil fortsætte med planen eller den ikke giver det, den skulle.

Jeg tør godt love én ting: Struktur giver frihed! Vi er så vant til at tænke, at struktur er snærende. Men det er ikke min erfaring. I en hård hverdag er det stik modsat. Struktur giver frihed.

Her er nogle idéer til, hvilke elementer man måske kunne putte ind i en plan:

  • Et 10-minutters oprydning for hele familien lige efter aftensmaden. Hvor alle, der er over 1½ år, yder en indsats.
  • Hvis man er på barsel: To moduler dagligt á for eksempel 15 minutter, hvor der er commando-raids og de praktiske opgaver bliver ordnet. Så bliver de ordnet, men fylder ikke hele dagen.
  • Knibetangsmanøvre for de voksne om aftenen: Knibetangsmanøvren sikrer, at der, når børnene er puttet, er plads til alene-tid og til par-tid. Gør for eksempel det, at I mødes i ti minutter, efter børnene er puttet, og lægger en plan for aftenen: Hvor meget tid har I hver især behov for og hvor mødes I, når jeres alene-tid er slut og det er par-tid. Princippet er: Kort møde, alene-tid, par-tid. Altså en knibetangsmanøvre.
  • Par-tid er til hygge og kærlig omsorg for hinanden. En enkelt fast dag om ugen er der afsat refleksionstid. Det er der (og så vidt muligt alene der), at I snakker om det, der måske ikke går så godt. Det er vigtigt, at der afsættes maksimalt en time til det møde.
  • Principperne fra min bog ”Super Mor” omkring at lave madplan for hele ugen, købe ind en gang ugentligt og have fryseren fuld af færdig mad. Hvis du ikke kender ”Super Mor”, kan du købe den her.

Maria, det blev et alt for langt svar. Og alligevel ikke specielt udførligt…Det ER altså et stort emne. Jeg håber alligevel du har fået nok input til at kunne gå i gang. Du er meget velkommen til at skrive til mig, hvis du har spørgsmål eller kommentarer undervejs eller efter.

God fornøjelse!

Kærligst,

Anna

Har du spørgsmål til Fredagsbrevkassen, så send dem til mail@annaskyggebjerg.dk

{ 2 comments… læs dem nedenunder eller skriv en }

Rikke R 11. september 2010 kl. 23:13

Jeg vil gerne vide mere om dette, meget mere. Mere om hvad skal i skemaet. Kan vi få et eksempel på det, som inspiration???
Jeg har gået hjemme efter min barsel og sønnen kom i vuggestuen, og skal nu begynde at arbejde igen, bekymre mig lidt over, hvordan vi skal finde rundt i det hele…
Tak Maria for at stille spørgsmålet, jeg selv havde glemt at stille.
Tak som altid Anna for din blog og bøger:-)

På sporet af succes 15. september 2010 kl. 12:23

Super god inspiration.

Jeg planlægger en masse for mit arbejde, men glemmer ofte at planlægge familie og det praktiske. Resultat er nok at jeg bruger længere tid på tingene, end hvis jeg havde planlagt.

Tak for tippet.

Cammilla

Skriv en kommentar