Mandag den 28. januar

af Anna Skyggebjerg den 28. januar 2013

I dag er jeg blevet interviewet til Nettos blad LIME. Fordi de i deres marts-nummer bringer en artikel om introverte og ekstroverte.  LIME er et af de mest læste blade overhovedet, så jeg er glad!

Forskellen på at være introvert og at være ekstrovert er ultra-kort fortalt,  at en introvert får energi af at være alene eller sammen med få mennesker ad gangen. En ekstrovert får energi af at være sammen med mange mennesker.

Den lidt længere forklaring er, at introverte er naturligt stille. Vi tænker, før vi taler. Vi lytter mere, end vi taler. Vi er gode til at fordybe os, arbejde selvstændigt og koncentreret. Og vi er nogle, for hvem det er et rigt indre liv, der giver størst livskvalitet.

For en ekstrovert er det et rigt socialt liv, der giver størst livskvalitet. Ekstroverte er mere talende, hurtige, kan lide at være på og tænker bedst, mens de kommunikerer med andre (læs: de snakker, inden de har tænkt sig om!). 

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du er introvert eller ekstrovert, så spørg dig selv, hvor du henter energi, hvordan du bedst lader op? 

Fredag eftermiddag siger den ekstroverte, “Hold nu da op, det har været en hård uge. Jeg er helt smadret. Nu har jeg bare brug for at komme ud og drikke nogle øl!”

Fredag eftermiddag siger den introverte, “Hold nu da op, det har været en hård uge. Jeg er helt smadret. Nu har jeg bare brug for at komme hjem og drikke en kop te.”

Eller kig på undertitlen på min bog. Den er noget med “at gå til fest og gemme sig på badeværelset”? Hvis du lige med det samme ved, hvad jeg taler om, så er du introvert!

UDKOMMER 22/3!

{ 9 comments… læs dem nedenunder eller skriv en }

Louise T. 28. januar 2013 kl. 19:40

DEN bog vil jeg glæde mig MEGET til ♥
Jeg er helt klart introvert og står ved det :-D Og ja jeg nyder da også at komme ud, men en aften helt alene hjemme? Det topper alt ★

Trine 28. januar 2013 kl. 19:53

Æv, som udpræget ekstrovert, bliver jeg stødt af din beskrivelse af at vi (ekstroverte) “snakker inden vi har tænkt os om”. Det virker ærlig talt nedladende.
For det første, så taler jeg – jeg snakker ikke. Og jeg taler ikke inden jeg har tænkt mig om, men MENS jeg tænker. Og deri er der en stor forskel.
Du udtrykker hvad en “typisk introvert” tænker om en ekstrovert. Og skulle jeg på samme måde udtrykke hvad ekstroverte (helt forkert og fordømmende) kunne finde på at sige om en introvert, så ville vi sige at introverte er kedelige, langsomt tænkende og altid to skridt bag os andre. Men heldigvis ved jeg at det ikke er rigtigt. Og det smukke er jo at vi alle er forskellige og at der er plads til os alle….. Hvis vi bare er åbne for forskellene og hvad vi hver især kan bibringe.
Det håber jeg at man ogsåmkan læse i din bog!

Anna Skyggebjerg 28. januar 2013 kl. 22:13

Kære Trine,
Det er en fin ting at være ekstrovert. Præcis som det er at være introvert. At være meget talende, hurtig, kunne lide at være på og at foretrække et rigt ydre liv frem for et rigt indre liv er fuldkommen lige så værdifuldt som at have typisk introverte kvaliteter og præferencer. Der er brug for både introverte og ekstroverte; vi supplerer hinanden. Desværre er de introverte kvaliteter ikke lige så værdsatte som de ekstroverte. Vi lever i et samfund, der hylder det hurtige, ikke det eftertænksomme.

Det ville ligge mig fjernt at være nedladende. Men jeg kan godt være lidt ironisk og drillende.

Mht om man kan tænke og tale på samme tid… Det er en længere diskussion, men hvis der menes mere analytisk tænkning, så er det faktisk ikke muligt både at tænke og at tale samtidigt. Det er blandt andet derfor, brainstorming i grupper for længst er afvist som en frugtbar vej til kreative ideer.

M 29. januar 2013 kl. 14:30

Jeg er s glad for, at du nævner det der med det rige indre liv. Det har jeg altid selv haft, men jeg har altid skammet mig lidt over, hvor meget det giver mig. På en eller anden måde er det bare mere acceptabelt at livskvaliteten kommer fra den ydre verden, man bevæger sig i stedet for den indre.

Jeg synes, jeg er kommet langt med at acceptere, at jeg mine batterier lades op, når jeg er alene og at jeg har det bedst, når jeg økonomiserer lidt med mit sociale overskud, men jeg er ikke så god til at stå ved, at mit indre liv bare rocker så meget, at det ofte slår mine omgivelser. (Og når jeg skiver det, så får jeg behov for at skrive, at jeg altså ikke er en tosset eneboer)

Jeg glæder mig meget til at læse din bog. Har været rigtig glad for at læse dine andre, også selvom jeg slet ikke er nogens mor.

Mange hilsener
M

Anna Skyggebjerg 29. januar 2013 kl. 17:04

Kære M, du og jeg kunne have nogle forrygende dage i sommerhus sammen! Med stor forståelse og respekt for hinandens indre liv.

Ditte P 30. januar 2013 kl. 19:44

Jeg er klart introvert, men det har taget mig år at acceptere det og ligefrem nyde det. Jeg skal så meget hjem og slappe af efter en hård uge :-) Skal helt klart have fat i din bog!

Julie 31. januar 2013 kl. 09:27

Man kan vel også være en blanding?

Anna Skyggebjerg 31. januar 2013 kl. 09:42

Kære Julie, Vi er alle blandinger. Ingen er 100% introvert eller 100% ekstrovert. Vi befinder os alle et særligt sted i det kontinuum, der strækker sig fra MEGET ekstrovert til MEGET introvert. Det betyder også, at vi alle har adgang til vores ikke-dominante side og kan bruge den, når det er det, der skal til. Jeg tænker tit på dem, der ligger midt i spektret som de aller heldigste, fordi de har let adgang til begge sider i sig.

M 13. februar 2013 kl. 13:27

Åh, i dag er der lang tid til den 22. marts. God onsdag.

Skriv en kommentar