Tirsdag den 1. september

af Anna Skyggebjerg den 1. september 2015

Vi skal tale om introversion og ekstroversion. Ikke for at putte hinanden i bokse og gøre mindre, men for at nuancere og gøre større.

I går var jeg meget kategorisk: Nej, introverte er IKKE asociale særlinge, som ikke kan lide andre mennesker, og vi er IKKE generte, bognørder eller gravalvorlige. 

Vi er bare (og det er her, jeg bliver kategorisk): En meget stor gruppe mennesker – 30-50% af befolkningen – som får energi ved at være alene eller sammen med få mennesker, vi kender godt.

Dette træk er det, som helt basalt definerer en introvert. Men selvfølgelig er der mere at sige end det. Der er vitterligt mange flere træk, vi – mere eller mindre – har til fælles:

Generelt foretrækker introverte at formulere sig på skrift frem for mundtligt. Generelt er vi over-forberedte, når vi skal fremlægge noget. For generelt bryder vi os ikke om at være . Generelt kan vi godt lide at arbejde selvstændigt og uden afbrydelser. Generelt kan vi bedre lide at lytte end at tale. Generelt vil vi hellere være sammen med få end med mange mennesker. Generelt vil vi hellere snakke om det indre end det ydre liv. Generelt er vi stille i det.  

Alle disse “generelt” dækker over en vigtig pointe: 

Intet menneske er 100% introvert eller 100% ekstrovert. Der er tale om et kontinuum, hvor den ekstreme ekstroverthed ligger i den ene ende af spektret, og den ekstreme introverthed i den anden. Vi befinder os hver især et unikt sted i dette kontinuum. Og rummer derfor alle både introverte og ekstroverte træk. 

Om du er introvert eller ekstrovert er naturligvis ikke det eneste, der er at sige om dig. Du kan se på dig selv gennem flere prismer. Hvor du befinder dig i spektret introvert-ekstrovert er et af de prismer. I mit eget liv er det et af de vigtigste, fordi jeg er så udpræget introvert.

Det er helt overordnet min overbevisning, at vi skal tale om, hvorvidt vi er introverte eller ekstroverte, ikke for at putte hinanden i kasser, men for at nuancere vort blik på hinanden. Vi vinder ved at kunne se os selv og hinanden gennem introvert-ekstrovert prismet. Tillige med andre prismer. Sådan får vi kastet maksimalt lys over alt det, vi er.

Men hvis vi alene definerer os selv og hinanden med “jeg er introvert” eller “hun er ekstrovert”, så reducerer vi os selv og hinanden. Vi skal det stik modsatte: Vi skal nuancere og dermed gøre større!

Skriv en kommentar