Tirsdag den 7. juni

af Anna Skyggebjerg den 7. juni 2011

Jeg er netop blevet færdig med en af de bedste bøger, jeg nogensinde har læst. Den er skrevet af Emma Donoghue og hedder “Room” (på dansk: “Rum”). Den handler om Jack, som er 5 år og bor låst inde i et lille rum sammen med sin mor. Der har han boet hele sit liv. For ham er det Verden. For hans mor er det der, hvor hun har været fanget i 7 år, siden hun var 19.

“Room” er mange ting. Herunder er den en hyldest til en mor, som under grumme vilkår formår at skabe et liv for sit barn. Hun skaber et rum af ritualer, nærhed og uendelig kærlighed. Og Jack bliver en helt igennem vidunderlig dreng.

Derfor i dag “Hele 3 ting” om vigtigheden af at have ritualer. Vigtigheden af at slå en cirkel om sig selv og sit barn, udenfor hvilken, der intet er,  og indenfor hvilken der er Zen og kærlighed.

1:

 Lav et ritual ud af hjemkomsten om eftermiddagen: Sæt jer et særligt sted, sæt en særlig stemning, snak og træk vejret sammen. Mærk ritualets kraft indenfor jeres lille cirkel. (Små børn gider ikke i lang tid, men det kommer de til efterhånden. Jeg garanterer.)

2:

Lav ritualer under middagen. Hold taler for hinanden eller fortæl på skift om det bedste og værste, der er sket i dagens løb. Hvad som helst, der passer til jeres familie. Det behøver ikke være noget særligt; det særlige består i, at I samles om et ritual.

3:

Regnvejrsnydning er det ritual, der står aller først i “Zen for mødre”. Det er fordi, det er et ritual, vi elsker her hos os. Det er et helt enkelt, men umådeligt Zen-skabende ritual: Når det regner, så sæt jer i en åben dør ud til have eller altan, ved et åbent vindue eller ude i haven under en paraply. Pak jer ind i dyner eller tæpper. Sid helt stille. Træk vejret. (Kan især anbefales i mørke. Og ja, jeg har ind imellem vækket børnene, så vi sammen kunne nyde et særligt fantastisk regnvejr. “Hvorfor vækkede du mig ikke?”, spurgte Jacob i dag, da jeg fortalte ham om alle lynene i aftes.)

{ 9 comments… læs dem nedenunder eller skriv en }

Losarinas mor 8. juni 2011 kl. 06:42

Jeg læser med hver eneste dag.
Men skriver sjældent kommentar.
Hvor ikke… ?
Måske fordi jeg bare er så enig med dig :-)

Dorthe 8. juni 2011 kl. 09:10

Åhhhhh TAK Anna. Sidder endnu en gang med tårer i øjnene efter at have læst dit indlæg. Du er en sand mester i at berøre et hjerte!!!!!

Liselotte Vejborg 8. juni 2011 kl. 09:18

Har straks bestilt bog! Lyder som én i kategorien: Must Read!

Og tak for reminderen om ritualer. Må i tænkeboks og finde på ritual til mig og Noah, når jeg henter ham om eftermiddagen. Måske en speciel bog, vi skal læse sammen …?

Liselotte Vejborg 8. juni 2011 kl. 09:19

Åh … ser lige ordene fra Audrey Niffenegger på siden, du har linket til. Så må ROOM være endnu bedre. For “The Time Traveller’s Wife” var jo helt forrygende.

Catharina 8. juni 2011 kl. 09:21

Så – nu har jeg lige bestilt bogen på biblioteket. Altid dejligt at få bøger anbefalet.
Hvis jeg må have lov til at anbefale en bog, som dog ikke er zen-agtig men alligevel har sat sig DYBE spor i mig, så er det Fremkaldt med Susse Wold.
Den fik jeg anbefalet af en veninde og tænkte noget i retningen af, hmm…pyt, så lad mig da prøve jeg kan da altid lægge den fra mig.
Det kunne jeg så ikke (det var en lydbog hæ-hæ). Men Susse Wold faktisk “sad ved siden af mig og fortalte mig om sit liv og inderste inde”. Og inden jeg kom til mit bestemmelsessted måtte jeg lige have en pause så øjnene ikke var så røde. Den var i hvert fald god for mig.
Mange hilsner Catharina

Anja 8. juni 2011 kl. 09:51

ja jeg er også altid bare så enig, og får ikke kommenteret nok.
uh den bog vil jeg ikke læse, jeg bliver påvirket allerede af at læse beksrivelsen. Syntes det er så fælt med de indespærringer af kvinder :-(
Men dejligt med zen ideerne :-)

Birgitte 9. juni 2011 kl. 12:27

Har også lige læst bogen, blev færdig søndag. Den var på mange måder både gysende, sørgelig men også utrolig livsbekræftende. Fik den anbefalet gennem en engelsk ven og jeg lover jer alle, den skuffer ikke!

Birgitte 9. juni 2011 kl. 12:28

Og Liselotte, “Time Travelers Wife” står i reolen og venter :-) nu glæder jeg mig endnu mere…

Liselotte Vejborg 27. juni 2011 kl. 21:17

Læste “Room” her i weekenden. Fantastisk bog. Fatter ikke, hvordan jeg har undgået at bestille den via min engelske bogklub!?!?!?

Der er så megen visdom i den bog, og jeg kan mærke, at den er kravlet godt ind under huden på mig. Det varer nok lidt tid, inden den slipper. Helt forrygende!

Nu har jeg kastet mig over “Gift From the Sea” som allerede har givet mig en tydelig fornemmelse af, at den er dukket op på det helt rette tidspunkt i mit liv. Stof til eftertanke.

Tak for anbefalingerne!!!

Skriv en kommentar