Søndag den 29. juni

af Anna Skyggebjerg den 29. juni 2014

Forleden spurgte en læser, om ikke der kommer anbefalinger til sommerferielæsning på bloggen. Og  af alle opfordringer er netop den én, jeg ikke kan sidde overhørig. Så de sidste par dage, inden bloggen lukker ned for sommeren, kommer til at handle om bøger, jeg på det varmeste kan anbefale.

Sagen er naturligvis den, at de bøger, jeg kan lide, måske slet ikke er nogle, du kan lide. Så jeg skylder at sige et par ord om mine kriterier. Jeg er uddannet i Litteraturhistorie, så jeg har læst enorme mængder finlitteratur. Jeg har læst alle de store klassikere, skrevet af gamle, hvide mænd. Jeg har også læst store mængder bøger af sorte, amerikanske kvinder, særligt Toni Morrison, for det var hendes romaner, jeg skrev speciale om. Alt sammen ret krævende litteratur, synes jeg. 

I dag læser jeg mest bøger, som ikke er så intellektuelt krævende. De er fortsat velskrevne, for jeg gider ikke spilde min tid på dårligt sprog. Men jeg gider heller ikke spilde min tid med bøger, der ikke går direkte i hjertet med deres historie. Jeg vil læse gode historier, vil jeg. Og de her, de er gode:

Stephen King: Dolores Claiborne (En fantastisk historie om en mors kamp for sine børn. Stephen King, når jeg holder mest af ham!)

Wally Lamb: I Know This Much Is True (Stor, klassisk romankunst om tvillingerne Dominick og Thomas Birdseys liv.)

Mark Haddon: The Curious Incident of the Dog in the Night-time (Jeg-fortælling om 15-årige Christopher, som er autist og har et helt særligt syn på denne mærkelige verden.)

Mary-Ann Shaffer og Annie Barrows: Guernseys Litterære Kartoffeltærteklub (Super kvalitet feel good!)

Emma Donoghue: Room (Jack er 5 år og låst inde i et rum sammen med sin mor. Hun har været fanget der i 7 år, siden hun var 19. Ekstremt rørende bog om, hvordan hun skaber et liv for Jack og gør ham til en vidunderlig dreng.)

Elizabeth Gilbert: The Signature of All Things (Elizabeth Gilbert er hende med Eat, Pray Love. Denne bog er en roman om Alma Whittaker, født år 1800 ind i en rig familie i Philadelfia. Hendes liv bliver mageløst! Og bogen er lige så mageløs.)

Joël Dicker: Sandheden om Harry Quebert sagen (Ok, jeg har ikke læst den: Jeg er på side 373 ud af 693. Jeg er færdig senest i overmorgen, for jeg gider overhovedet ikke andet end at læse i den bog.)

Maren Uthaug: Og sådan blev det (En af de bedste bøger, jeg nogensinde har læst. Sjov og grum.)

Sissel-Jo Gazan: Svalens graf  (Den eneste form for krimi, jeg gider læse, er Sissel-Jo’s!)

Maria Semple: Where’d You Go, Bernadette (Hylende sjov, velskrevet, spændende komponeret.) 

Stephen Chbowsky: The Perks of Being a Wallflower (Charlie er lige begyndt på universitetet og prøver at finde ud af, hvordan det hele hænger sammen. Han er en sart sjæl, og jeg elsker ham.)

Nicole Krauss: Det store hus (Damerne i Boghandleren på Godthåbsvej siger alle, at det er den bedste bog, de læste i 2012. Så da det blev jul, og de kun havde et enkelt eksemplar tilbage, gemte de det, så min mand kunne købe bogen til mig, når han kom ind i butikken lige før lukketid lillejuleaften. Åh, hvilken bog!)

Muriel Barbery: Pindsvinets elegance (Et hus i Paris. En portnerske, som er dybt begavet. En pige, der er dybt ulykkelig. En rig, japansk mand, der flytter ind og bliver forelsket i portnersken. Virkelig udsøgt – og meget fransk – litteratur.)  

Khaled Hosseini: Og bjergene gav genlyd (Af forfatteren til Drageløberen. Fantastisk familiehistorie gennem flere generationer. Finder sted i Afghanistan, Paris og Californien.) 

That’s not all, Folks! Men det er alt, hvad jeg vil nævne i dag.

I morgen: Min yndlings non-fiktion! 

{ 1 trackback }

Torsdag den 2. juli | H e l e  3  t i n g
2. juli 2015 kl. 15:26

{ 3 comments… læs dem nedenunder eller skriv en }

Kristina 29. juni 2014 kl. 22:52

… “for jeg gider ikke spilde min tid på dårligt sprog”. Amen to that! Godt jeg snart skal på biblioteket så dine anbefalinger kan udforskes :)

/Kristina.

Jytte 30. juni 2014 kl. 10:50

Elizabeth Gilbert: The Signature of All Things. Det er simpelthen en af de bedste bøger jeg nogensinde har læst! Kender du Kvinnen som kledte seg naken for sin elskede af Jan Wiese, norsk litteratur når det er bedst!

Janne 3. juli 2014 kl. 11:03

tak tak tak for super liste. Har læst nogle af dem (og jeg havde det på samme måde med Harry Quebert sagen), men fik også ideer til resten af sommeren :)

Skriv en kommentar